Kami mengalu-alukan anda memberi pendapat tentang majalah Anis dan menghantar karya berkualiti anda bersama-sama kami.E-melkan cadangan atau karya anda ke majalahanis@yahoo.com atau layari www.facebook.com/majalahanis

Selasa, 22 Januari 2013

SEDAP @ SIHAT?

Sesekali menjamah sup tulang memang cukup menyelerakan, terasa pecah peluh apabila dicampur dengan sambal kicap. Pecah peluh tak bererti selamat dari kolesterol. Daging merah dan sup tulang kaya lemak tepu. Sambil menjamah hidangan jangan abaikan langkah pencegahan antaranya;

1. Kawal diri dari menjamah sup yang baru dimasak kerana lemak yang cair kaya bertepu. Sejukkan dulu sup, buangkan lemak yang terapung membeku.

2. Jika sup disimpan dalam peti sejuk, lemak tepunya akan lebih mudah dibuang. Selepas itu cairkankan kembali kuah sup.

3. Pastikan setiap hidangan sup disertai dengan perahan limau nipis atau lemon. Walaupun rasanya agak kurang enak tetapi kaedah ini dapat mengurangkan kesan sampingan kepada kesihatan. Buangkan jauh-jauh dari fikiran anda untuk mengutamakan rasa sedap yang cuma sekejap saja sampai ke tekak itu. Cuba bayangkan perjalanan sup lemak tepu itu yang akhirnya sarat mengumpul daging dan lemak-lemak itu di dalam perut. Proses penghadamannya sangat lambat. Fikirkan … betapa payahnya pinggan, mangkuk dan periuk yang berlemak hendak dicuci, perlu disiram dengan air panas dan disental dengan limau dan bahan pencuci supaya perkakas benar-benar bersih apatah lagi perut kita yang berlipat-lipat itu…



4. Elok amalkan minum air limau nipis bercampur madu lebah. Baik untuk mencuci mulut dan kerongkong. Elakkan menggunakan gula putih sebagai pemanis atau gantikan dengan pemanis tiruan yang rendah kalori.

5. Rebus asam boi putih (asam masin putih) dengan 1 liter air biarkan ia kembang, apabila sejuk perahkan air lemonsecukupnya tambah air dan madu secukup rasa.

6. Cuba kisar 7 biji epal hijau dengan sedikit air. Campurkan dengan air rendaman asam boi dan madu. Sedap untuk sajian sekeluarga.

7. Amalkan selalu minum air teh bercampur perahan limau nipis dan madu atau jus belimbing. Jus belimbing penghilang dahaga, melancarkan pembuangan air kecil dan merangsang penghasilan air liur di samping kaya dengan vitamin C seperti limau. Minuman di atas selain sedap diminum sejuk dengan air batu sangat enak jika dapat diamalkan minum suam-suam panas . Cara ini dapat mengelakkan kita banyak minum dan terlampau berselera makan.

Ini sihat dan terus sihat

BAWANG PENYEDAP MASAKAN

1. Apabila memasak makanan berkuah ataumenumis sayur dan sebagainya, mulakan dengan menumis hirisan bawang kecil atau bawang putih terlebih dahulu.

2. Selepas itu barulah dimasukkan bawang yang di kisar kerana bawang kisar lambat garing sebab banyak air. Rasanya juga berbeza.


3. Untuk ayam masak merah atau udang sambal setelah mengikuti langkah 1 dan 2, akhir sekali apabila lauk hampir masak sekali lagi taburkan hirisan bawang besar. Masak hingga layu. Cara ini membuatkan masakan anda lebih manis dan sedap.

MENYEDAPKAN INTI KARIPAP

1. Tumiskan dahulu beberapa helai daun kari, diikuti hirisan bawang merah dan bawang putih.

2. Setelah itu masukkan rempah kari dan tumis hingga naik minyak, masukkan bahan-bahan perencah seperti udang kering, hirisan ayam atau daging dan keledek yang dipotong dadu. Campur sedikit air. Masak hingga keledek empuk.

3. Akhir sekali masukkan sedikit garam, sedikit gula dan bawang besar yang dihiris hirisan dadu. Biarkan layu untuk menyedapkan inti.

Memasak perlu dengan perasaan positif

4. Bagi mempercepatkan proses keledek empuk, sebaiknya keledek yang telah dipotong dadu direbus dahulu dalam periuk lain. Dibuang airnya kemudian baru dicampur seperti dalam langkah 2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan